Trosa Båtklubb Januari 2015
I onsdags steg vattnet snabbt längs den svenska kusten i samband med ett ”oväder”. På nyheterna på TV kunde man tolka det som att högvattnet kom överraskande, men så var inte fallet. I alla fall inte om man har koll.
Jag visste redan ett par dagar innan att det var risk för översvämning på Trosa Båtklubb.
På SMHIs hemsida finns både observationer och prognoser får vattenståndet längs den svenska kusten, och här är i alla fall jag inne och kikar då och så. Dock antar jag att allmänheten knappast kollar vattenståndsprognoserna dagligen.
Däremot kan jag tycka att någon borde informera och varna när det blir som i går. 70 cm över i Trosa ger så vitt jag vet inga större problem med översvämmade lokaler och vägar, men i Kalmarsundsområdet blev verkningarna större. Högvattnet steg snabbt till en bra bit över en meter plus och både stugor och vägar översvämmades.
I Karlskrona steg vattnet med 120 cm på cirka 12 timmar.
Rekordet vid Landsort är för övrigt +95 cm, 18 januari 1993. Då kunde man utan problem åka båt på båtklubben minns jag.
Orsaken till dessa vattennivåvariationer kan vara många, men i det här fallet beror det mest på de hårda ostliga till nordostliga vindarna som tryckte Östersjöns vatten in mot kusten.
När vinden sedan avtar sjunker vattenståndet, men det är inte ovanligt att det blir en ”vågeffekt”. Vattnet trycks först in mot kusten. När sedan vattnet ”rinner tillbaka” trycks det upp mot baltiska kusten och sedan strecks det tillbaka mot svenska kusten, och det är väl kanske just därför som vattnet just i skrivande stund stiger igen här vid svenska kusten.
När det blåser hårda nordvästliga vindar på Nordsjön och västkusten brukar vattnet också stiga i Östersjön.
Lufttrycket bidrar förstås också till hur vattenståndet ser ut. Vid lågtryck är det högre vatten och vid högtryck lågt vatten. Och nederbörden påverkar förstås.
Om Östersjön skulle vara ett stängt hav så skulle vattenståndet stiga med 124 cm per år, netto, men som tur är rinner regnvattnet ut genom Öresund och Bälten.
5 Januari 2012 såg det ut så här utanför TBK. Då var det nästan 80 cm högvatten.
Många tjoar säkert om att att det är klimatförändringarnas fel att vi hade så högt vatten i går. Visst påverkar klimatet, men enskilda variationer är svåra att skylla på just klimatet.
Vattennivåerna stiger dock på grund av det varmare klimatet, just nu här i området med cirka 3 mm per år.
I södra Sverige har medelvattenståndet stigit med 20 cm sedan 1800-talets slut, ökningstakten ökar.
Men ju längre norrut vi kommer i Sverige så motverkar landhöjningen vattenhöjningen mer. Men det finns väl risk att medelvattenståndet är ett par decimeter högre här i Trosa om 50 år. Sådant bör man tänka på när bebyggelse planeras kustnära.
Det man bör tänka på när vattnet stiger och sjunker är ju att vattnet drar med sig löst markmaterial. Marken kan bli underminerad. Därför tycker jag att det är ganska olämpligt att palla upp större båtar med lösa stöttor på mark som Trosa Båtklubb. Jag har vid flera tillfällen själv trampat ner i små ”slukhål” som bildats i marken på grund av underminering. Råkar det bli et sådant hål under en båtstötte så kan ju stötan tappa fästet och båten faller. En stadig vagga är då säkrare för båten. I alla fall på lös mark som Trosa Båtklubb.
Jag hör inte heller till ”allmänheten” i det här fallet utan kollar också på prognoser för vind och vatten. Håller med om tankarna om stöttor och har man sådana bör det nog vara minst 6 st på mindre båtar och minst 8 st på större båtar när man har ert underlag.