I går lördag fick jag min seglingsledarutbildning uppdaterad. Ett 40-tal personer, både seglingsledare och domare, hade samlats på Scandic Continental i Stockholm för uppdatering av licenserna. Tycker det var en trevlig tillställning där jag/vi fick lära oss en del nytt. Naturligtvis hann man snacka lite segling, pauser och på lunchen.
På stolen bredvid mig satt en herre från Stockholms SS (SSS), och det visade sig att vi tävlat en hel del mot varandra på 90-talet. Han seglade då på 3/4-tonnaren Origo med Bröderna Ohlsson. Jag seglade då på familjens X-95 X-iL, och det fanns en hel del gemensamma minnen från bland annat Öland Runt 91. Här kunde vi nog pratat på i många timmar.
På kursen var det först en del info från SSF om värdegrunder och målsättningar. Även de nya reglerna för barnsegling nämndes, och den nya klassen opti12.
Ändringarna i regelboken är inte så stora. En del är omskrivet, en del nya definitioner och en del regler har fått nya nummer.
Stödperson är något nytt i årets regelbok. En stödperson kan vara en förälder, tränare, coach, läkare eller liknande. Och en stödperson ska följa regler och kan kallas till förhandling och bli straffad om den bryter mot reglerna. En tävlingsledning kan med andra ord avvisa en jobbig och störande förälder från banområdet. Även en tävlande kan bli straffad om dennes stödperson bryter mot regler.
Vadslagning och korruption har kommit in i regelboken, och det är förståss inte tillåtet att spela/slå vad om tävlingar som man själv deltar i.
Orange flagga på start blir även orange vid mål. Foto: Niklas Q
På start och mål har man ju de senaste åren använt orange flagga på startlinjen och blå på mållinjen. Den blå flaggan är nu borta och det ska vara en orange flagga både på start och mål, om man nu inte skrivit nått annat i seglingsföreskrifterna. Många använder sig ju av en svart-vit-rutig flagga vid målgång.
Sedan fick vi lära oss att en anmälan efter utgången anmälningstid är ett regelbrott, även om tävlingsledningen godkänt anmälan. Inbjudan är nämligen även det en regel som ska följas. Och det har jag ju redan lärt mig.
Men det finns faktiskt ett sätt att kringgå detta. Man kan ju enligt regel 89.2b ändra inbjudan, och om det då är någon som vill anmäla sig efter anmälningstiden så kan man alltså ändra anmälningstiden i inbjudan och låta seglaren anmäla sig. Ändringar i inbjudan måste dock informeras tydligt så att alla vet om ändringarna.
En annan fråga vi fick fundera på var hur man som tävlingsledning agerar om någon vill anmäla sig med ett annat segelnummer än det som tillhör båten. Att som seglare segla med ett lånat segel till exempel är tydligen inte okej enligt reglerna. En motståndare kan då lämna in en protest, även om tävlingsledningen sagt ja. Så se till att ha nummer i era segel, och rätt nummer.
I de flesta båtars klassregler finns regler för segelnummer. Men jag hittar inget om det i SRS-klassreglerna. Har man ett SRS-mätbrev så står ju segelnumret i mätbrevet, och en SRS-båt ska ju överenstämma med mätbrevet. Men om man seglar en ”tabellbåt” då?
I nya regelboken har Appendix S, standardseglingsföreskrifterna fått sig en översyn. Appendix S var tidigare en svenskt tillägg, men har nu tagits upp internationellt. Det är förståss rekomenderat att använda sig av Appendix S. Det talades också om att det inte finns nått krav på att de kompletterande föreskrifterna finns på papper, utan det räcker med att de finns på den officiella anslagstavlan, som kan vara digital på nätet.
Därmed bör alla ha en regelbok eftersom Appendix S finns där.
Den svenska översättningen av regelboken ska finnas tryckt och klar i slutet på mars, och då kommer jag att börja snickra på inbjudan för Trosa BKs kappseglingar.
World Sailing, fd. ISAF har förstås en app där bland annat kappseglingreglerna finns, på olika språk.