ÅFOR 2017 | SRS C

Efter Classic och doublehanded-klasserna har nu turen kommit till SRS C, de mindre SRS-båtarna. Ja, små och så…Det är mättalet det handlar om. Baltic 39, First 405 och Bavaria 40 är inte direkt några småbåtar. Bland de mindre återfinns Ballad, Scampi och Express. Och som Express-seglare kommer jag förstås att ha koll på Express Tillflykten med Peter Mellander. Om man står ut med att det är trångt och obekvämt är Expressen en rätt bra Gotland Runt-båt. Det är inte så ofta det är Expresser med, men det händer, och ofta är de högt i listorna. 1995 vann en Express klass DH 4.
Peter Mellander brukar också vara i topp med sin Tillflykten så räknare med en topp-tio-placering här.

En annan av de mindre båtarna är Scampin Boj Boj med Peter Forslund. Boj Boj verkar vara ständigt anmäld till Gotland Runt. Den deltog redan på den tiden när Scampi hade egen klass, och även då seglades båten av en Forslundare. Närmare bestämt så har Boj Boj startat alla Gotland Runt sedan 1981 med två undantag. Först var det Magnus Forslund som seglade och sedan har Peter tagit över.
Boj Boj har varit topp fem i klassen de senaste fyra åren så det vore dumt att inte räkna med den båten bland favoriterna.

Tar vi ett steg upp i startlistan för klass SRS C så hittar vi en Avance 33. Den räknar jag inte som favorit utan tänkte bara nämna för att båten har bytt namn. Katima II heter den nu, men den hette ISIS förut….Och ett sådant namn kanske man inte vill ha på sin båt i dessa tider.

Ytterligare ett steg upp så måste jag nämna Södertäljebåten Gryffindor, en Dehler 29 mk II med Anders Karlsson som skeppare. Jag har naturligtvis koll på Anders och hans båt. Vi brukar mötas på tävlingarna här i Trosa och vi slår dem alltid med EN placering. I våras på Notstickshällan Race blev vi tvåa och Gryffindor slutade trea, 43 sekunder bakom oss. På Sörmlandsregattan blev vi trea och de fyra. Då skilde drygt en minut.
Jag håller dem inte som favoriter, men bland de 15 första kan de komma.

Linjett 35 Tjorven måste också nämnas. En av fem båtar med endast kvinnor ombord. Knappast en favorit då de inte direkt är några vana kappseglare. Men seglare är de allihop. Följ dem på deras egen hemsida >>>

Linjett-båtar brukar ju annars ses i topp på många race, och då är det ofta Linjett 33. Här i klassen finns tre 33:or och det är alla vana kappseglare. Bra placeringar är att vänta och jag gissar att Linjett 33 Allwina med Conny Sparrwardt är den som vi får se närmast toppen.

Foto: Niklas Q

Compis 363 Daiquiri. Foto: Niklas Q

Sedan hoppar vi ner i listan till ytterligare en Södertälje-båt. Compis 363 Daiquiri. Gunnar Frostell har seglat 21 gånger (tror jag) med Daiquiri och senast blev de tvåa. Även 2013 och 2010 blev det andra platser. När är det dags för en seger? I år? Men Gunnar själv är tyvärr inte med ombord i år. Han får stanna hemma av hälsoskäl och i stället tar Martin Jättner på sig rollen som skeppare. De bör vara med i toppen, med eller utan Gunnar, tror jag.

X-332 Lady X är en het kandidat för pallen i den här klassen. Mikael Algvere och Per Lindell kom åtta förra året och jag tror på bättring i år. Fem av sju båtar som placerade sig före är dock med även i år, så det blir tufft.

En av de som var före, och som överraskade mig lite var Comfortina 38 Adeline. Lars Karlöf och hans besättning slutade trea i klassen, och det var nog inte bara tur. För några veckor sedan blev de trea på Sandhamn Open så Adeline är nog en båt att se upp med.

Som huvudfavorit i klassen håller jag nog Finngulf 33 La Dolce Vita med Per Lindstedt som skeppare. På de senaste sju Gotland Runt-starterna har de fyra pallplatser och de har inte varit sämre än sjua. Starkt!

Kanske kan även någon X-99 blanda sig i toppen, Falken med Anders Svensson till exempel. Och holländska Baltic 39 Lemminkainen har jag ingen koll på. Men med lite frisk kryss ska de väl segla ifrån många båtar i den här klassen.

Seascape 27 Hammerscape kan också överraska vid rätt vindar. Hammerscape har förutom skepparen Joakim Hammersland även rutinerade Göran Bobeck och Kent Karjel ombord.

Wasa 370 Cheeta kan vi väl passa på att nämna också. Inte för att det är någon favorit utan mera för att det är en ”kändis”, miljöprofessorn Johan Rockström. Han brukar synas i media när det handlar om klimat och miljö.

Vilka tre är mina största favoriter till segern då? Jo, jag väljer dessa:
Finngulf 33 La Dolce Vita, X-332 Lady X och Scampi Boj Boj.

Nån som tror nåt annat? Kommentera gärna.

Det här inlägget postades i Kappsegling, Stockholm och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på ÅFOR 2017 | SRS C

  1. Pingback: ÅFOR 2017 | Nya analyser SRS/ORCi | tangosailing.nu

  2. Lisa Algvere skriver:

    Vilken dag, var och när är prisutdelning i klass src C?
    Mkt tacksam för svar, vore kanske kul att se…
    Lady x äkta hälft

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.