Gotland Runt ’23 | Classic SRS

Det är nu fem dagar kvar till starten på årets Gotland Runt. Som vanligt kommer jag att skriva en del, och naturligtvis går jag igenom klasserna och hittar favoriter och andra intressanta båtar. Som några säkert sett blir det ett och annat inlägg till KSSS också.

Startlistorna har ju ännu inte publicerats så jag får börja med de klasser som jag vet hur de ser ut. De som inte delas på något sätt.

Nu kan man ju också börja kika på vädret, och de flesta som ska deltaga på Gotland Runt har nog bättre koll på vädret än jag. Så detta är ju inte för de, utan mer för åskådarna som följer racet. Många av dessa har säkert också koll.

Det ser ut att bli friska vindar. Runt 10-12 meter per sekund, så det kan bli ett snabbt race även i år. Vindriktningen ser ut att bli runt sydväst mest hela racet. Hyggliga temperaturer och kanske en del regn. Regn tror jag de flesta vill undvika. Men vad gäller vindar så är det naturligtvis olika vad man önskar sig.

På anmälningslistan är det just nu 189 båtar. Så många ytterligare lär det inte bli så här dags. Möjligen en och annan som i sista minuten backar ur av olika anledningar.

I Classic-klassen är det i år tio anmälda. Fler än på många år. Ändå tycker jag att det borde vara ännu fler.
Äldsta båten i flottan är SK 150 ( Skärgårdskryssare med 150 kvadratmeter segelyta) Beatrice Aurore. Båten är från 1920 och ritad av August Plym. Hon är således 103 år gammal. Men ordentligt renoverad naturligtvis.
”Bea” kanske inte trivs bäst i 12 sekundmeters kryss på havet.
Yngsta båt i klassen är Camelot, en Paul Molich-designad en-tonnare. Den trivs säkert bättre om det blir lite friska vindar ute på havet. Kanske en båt att hålla koll på. Christoffer Edström är skeppare och har seglat en hel del Drake, mer än så vet jag inte om denna båt och skeppare.

Förra årets segrare, finska Circe kommer till start även i år. Och naturligtvis är det en båt vi bör hålla koll på. Men jag sätter mina tips på ett par andra båtar.
Ballad seglad av Patrik Sahlén har inte varit sämre än tvåa de senaste fem åren, utom 2019 då det bröt. Och Refanut, seglad av Fredrik Wallenberg vann just 2019, och 2018. Båda dessa stabila havskryssare är ritade av Sparkman & Stephens, vilket också Circe är. Ballad och Refanut tror jag kommer att tampas om segern.

Mitt topp tre-tips: Ballad – Refanut – Camelot

Det här inlägget postades i Kappsegling, Stockholm och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.