Gotland Runt ’23 | SRS Multihull

Onsdag och fyra dagar till start. Jag skriver idag ett inlägg om flerskrovsbåtarna, vilket inte är en så stor klass. Kanske hinner jag även med double handed-klassen senare. Men planen är en segeltur på kvällen.

Väderprognosen inför söndag och nästa vecka ser ungefär ut som tidigare. Sydvästvinden har blivit lite mer västlig på söndag, och under måndagen ser det lite friskare ut med upp mot 13, 14 meter vid södra Gotland. Kan bli tufft. Sedan lugnar det ner sig mot tisdag och blir lite vridande från nordväst till syd. Lite regn med åska kan det bli på natten till måndag. I övrigt mindre regn på kartorna nu än i går.

Deltagarlistan har idag krympt med två båtar så nu är det 187 deltagare. Och en liten siffra…medellängd på deltagande båtar är 11,78 vilket är lite längre än förra året, Men förra årets 11,64 är det kortaste sedan jag började räkna 2009. 1987 var dock medellängden på deltagande båtar 10,67.

Flerskrovsbåtar har väl aldrig varit riktigt stort i Gotland Runt. 1987 var det fem stycken med, och sammets var det 2005 då det var 12 flerskrovsbåtar till start. I år är de sex. Men det är stor skillnad på dessa. Schweiziska Allegra, en katamaran på 25,5 meters längd och 35 ton tung. Och lille T-29 Plus som är 8,8 meter lång och 1,4 ton. Men det kan bli tuft på kryssen längs Gotlands ostsida i den lille båten.

Det är för övrigt svårt att utse nån favorit i denna klass. Det vimlar ju inte av resultat kring dessa båtar. Allegra har körd lite Fastnet och RORC Carribean, men det säger ju inte så mycket mot motståndarna här. Och Dancing Bear hittar jag inga resultat alls på. Antar att båten är helt ny för den annars rutinerade finske seglaren Michael Wahlroos. Wahlroos har tidigare seglat Farr 30 som numera är i svensk ägo och seglar i en annan klass. Wahlroos var dock med och seglade hem ett EM-silver i short handed nyligen på den båten. Men jag har ingen aning om hur en GunBoat 48 går. Och har Wahlroos hittat trimmet till start?
I de svenskflaggade trimaranerna har ägarna seglat flera år med sina båtar.

De större klumpigare katamaranerna bör få det lite trixigare genom skärgården, men ute på havet lär det vara betydligt bekvämare i dessa farkoster. Jag tror inte att alla i klassen når Gotland. Flera av de mindre båtarna kommer att få det tufft om det blir så blåsigt som min vindprognos visar just nu.

Därför gamblar jag lite och sätter Michael Wahlroos med Dancing Bear som etta. Bakom jagar de andra och jag tror att Carbon Tiger och Hyena följer, om de tar sig runt banan.

Jag tror däremot inte på Allegra. Visserligen vann de fastnet 2021, men jag tror deras enda chans är att det helt enkelt blir för tufft för de mindre med problem och dnf som följd.

Mitt Tips. GunBoat 48 Dancing Bear – Farrier 33 Carbon Tiger – Corsair 31 Hyena.

Det här inlägget postades i Kappsegling, Stockholm och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Gotland Runt ’23 | SRS Multihull

  1. Anna skriver:

    Hoppas Gotland runt blir ett bra race för alla. Kul att läsa dina inlägg om alla olika båtar som deltar och vilka chanser de har i tävlingsklasserna.

    Hoppas du kom ut på segeltur. Det är ju på vattnet i segeldriven båt man ska vara så här års :)
    Får se om jag lyckas komma ut på sjön bakom segel tidigare än förra året när det dröjde ända till aug/sep. Det är lite väl lång väntan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.