Inför Arkö Runt 2023

Startlistorna har dykt upp för lördagens Arkö Runt. 29 båtar står med på startlistan. Det är den lägsta siffran i tävlingens historia. 2016 var det 37 och första året, 1974 deltog 31 båtar. 1980 var det 303 startande!

Vädret inför tävlingen bidrar nog en del. Som ni kanske märkt, ni som hat koll, Tango kommer inte till start. Till viss del beroende på fredagens regnväder. Sedan är det väldigt vanligt att deltagarantalet sjunker året efter ett bleke eller hårdvind. Jag tror faktiskt också anmälan genom Sailarena skrämmer en och annan engångs-seglare. Som arrangör i Trosa BK vet jag ju hur snacket gick när jag försökte använda Sailarena för TBKs seglingar Sailarena är inte helt stabilt. För egen del funkar det inte med webbläsaren Safari som jag har i min dator.

29 båtar till start alltså och jag tänkte som ofta, försöka tippa lite segrare och favoriter.

Det blir tre startgrupper med ungefär 10 i varje start. Vindprognosen tyder på nordvästvind 4-6 m/s. Gissar att man då seglar motsolsbana. Någon form av bidevindsbog till Grässkären. Sedan halvvind ner mot Anholmen och lite mer mot slör genom sunden till Arkö. Sedan vänder banan upp och det blir lite mer motvind, men troligen inga slag. Kan det vara en bra bana för båtar med lång vattenlinje?

I startgrupp 1 borde väl One Off-båten Piano vara en av favoriterna. Gudrun Gissler står det i anmälningslistan, men Roffe Plåt Erixon lär väl finnas ombord, och då brukar det gå fort. Det finns också tre A22or i gruppen, och dessa bör rimligen ligga i topp. Skickliga seglare och långa linjer. Med NV-vind kan det ju bli lite tunt med spinnakerkör, så om någon kör utan spinnaker så kanske det kan vara en fördel. Jag har i skrivande stund inte koll på detta.

I startgrupp 2 anser jag att Askö Runt-vinnaren Togehter, Omega 34 från Södertälje med Johan Grevald är stor favorit. Närmast bakom tror jag på Banner 33 Joker med Johan Kindeborg. Om vindriktningen blir den rätta för genakkersegling så kan nog J/70 Jazz med Per Enockson ha en möjlighet på en pallplats.

Så till startgrupp 3, och här har jag Trosa-båten Funny Too, en Dehler 34 DD med Anders Mathson som favorit. Stefan Kindeborg med Doris, även det en Dehler 34 DD brukar hänga med högt upp på Arkö Runt och har goda chanser på en pallplats. Det här är nog den tuffaste startgruppen och i stort sett alla har väl en chans på pallen. Jag räknar dock bort Bagheera.Bagheera har nyligen hamnat i Trosa och seglas av Peter Sagerstrand och Mia Turai som tidigare hade en Scanmar 33. Med Scnmarn har de slutat sista de gånger de deltagit i Trosa och Södertälje. Jag skulle dock säga att Bagheera, Comfortina 39 båtar båt. Men den lär också vara betydligt tyngre att segla. Men kul att de är med, och förhoppningsvis får vi se Bagheera på TBKs Sista Rycket den 23 september.

Jag har för övrigt en hel del minnen av Bagheera från 80-talet då vi seglade Alpha och X-95. På den tiden var det en Lennart Stark tävlandes för Järna BK som seglade Bagheera, och de kom alltid sist. Men det var kanske inte riktigt sant, för när jag kollar resultaten så finner jag Bagheera på plats 85 av 116 båtar på Arkö 1987. Vi slutade på plats 90 då…

Uppdaterat med en egen startlista: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UBojZ-CGAapdxbsi8sHpalJgrV-OANZJHEFV-QPqnxc/edit?usp=sharing

Två båtar har i skrivande stund lite mystiska SRS-tal. J/70 och Comfortina 32…

Det här inlägget postades i Kappsegling, Sörmland och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Inför Arkö Runt 2023

  1. Niklas skriver:

    Morgonkommentar. NV-vind ganska friskt. Och medsolsbana! Lite vågar då det troligen blir kryss i sunden vid Arkö. Men rätt tycker jag.
    Piano är borta från startlistan. Några märkliga SRS-tal fortfarande, som inte finns i tabell eller mätbrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.