Raymarine 2star 2024 | Starten har gått

Starten har gått och alla är nu på väg mot Visby.

Det blåste lite mer än vad jag förväntade mig vid starten på söndagsmorgonen. Runt 8 m/s från ost, så det blev bra tryck redan från start.

Som vanligt stod jag som kommentator vid startlinjen i Oxelösund. Lite ringrostigt och rörigt i början. Jag är ju inte så mycket för att snacka, och det var svårt att prata själv. Därför gick jag ut efter första starten och jagade in Anton Östlund, Raymarine i ”studion” för att ha någon vid sidan. Jag har mycket lättare att snacka när nån annan är med.

Men det är inte helt lätt ändå. Liten bild på datorskärmen. Motsol i verkligheten. Funktionärer som springer i vägen :-) Men det flöt väl på hyfsat. Hur tekniken funkade vet jag inte. Som alltid är ju ingenting uppkopplat när jag kommer dit. Och jag tror att det inte var nått ljud ut på nätet under första starten.

Solen sken dock och vinden blåste på skapligt från ost. Båtarna sträckte ut från start och fick sedan slå några slag vid Hävringe upp mot rundningen av Kränkan där de sedan faller av mot Gustav Dahlén och sedan Visby.

Starterna gick bra och det var ingen större dramatik. Favoriterna väl framme i alla starter. Dehler 29 Funny var väl först i startgrupp 1. Mithril och X-332 Inga G var hetast i startgrupp 2. I startgrupp 3 tror jag det var Farr 30 Concensus som var först över och Dehler 35 Delight.
I grupp 4 startade X-35 Sedna bra längst nere i lä, medan Grovie och Tutalör! höll sig uppe i lovart. Och i grupp 6 var det väl en del dramatik. Först hamnade en person i vattnet från 12:an Svanevit. Det var lite oklart, men jag tror att det var planerat. En extra person helt enkelt som bara var med för att hjälpa båten ut från hamnen.
Sedan blev det lite trassel i starten när en båt var för tidigt över linjen och tävlingsledningen meddelade på VHF att SWE24 var för tidigt över. Problemet var dock att det var två båtar i samma startgrupp med segelnummer 24, varpå båda vände. Jag ”råkade” då kommentera just att det var två SWE24 varpå tävlingsledningen snabbt informerade på VHF att det var Dehler 42 Evolet med startnummer 47 som var för tidig. Antar att killarna på den andra ”24an” Arcona 435 Carma inte är så nöjda. Kanske kan de få några sekunders gottgörelse.

Under klarblå himmel och solsken har nu täten nått Gustaf Dahlén där A31 Atao! är först i spåret. Som vanligt är det lite rörigt i TracTrac och jag tror att arrangören har en del inställningar att titta på.
Ser man på totalen så leder Funny, men väljer man klass ligger inte Funny först…Men jag tror totallistan stämmer, och då är det Dehler 29 Funny i täten totalt och i klass 1.
I grupp 2 håller Mithril ledningen före Inga G.
I grupp 3 ser det ut att vara Arcona 340 Tiki Minos före Rebellion.
I grupp 4 verkar det vara tätt mellan Arcona 380 Anemon och SunFast 3600 Groovie.
Och i sista gruppen är det J/121 Jolene före Arcona 435 Carma på väg mot Gustav Dahlén.

Jag tror båtarna kommer att närma sig Visby rätt snabbt, så de hinner i land innan restaurangerna stänger ;-) Vindarna ser ut att hålla bra i styrka, och kanske vrida mot lite efter hand. Närmare Visby kan det sedan tunna ut lite.

Det här inlägget postades i Kappsegling, Sörmland och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.