Blåsigt på Sörmlandsregattan

Det blev en ganska jobbig segling i lördags då Sörmlandsregattan avgjordes. Det blåste på bra med friska sydliga vindar som styndals var vridande och byiga. Både Landsort och faktiskt också Skanssundet rapporterade under dagen runt 11 m/s i vindbyarna. Inget riktigt Express-väder alltså.

Endast tio båtar kom till start, om man även räknar Facil 35 Hambo som fick deltaga utanför den riktiga resultatlistan då de saknar regelrätt SRS-tal.
Nio startande är aldeles för dåligt när det dessutom är tre klubbar som arrangerar.
Trosa BK hade fem anmälda, fyra kom till start. Södertälje BS som har dubbelt så många medlemmar kom till start med fyra båtar. Östertälje en, och Oxelösund hade en deltagare på plats. Jag förstår att man som OxSS-seglare eller NySS-seglare inte bemödar sig med att ta sig hit när det är så få deltagare. Men det borde till att börja med vara fler från Trosa och framförallt från Södertälje.
Lägg därtill att endast fyra av de tolv anmälda hade fler än två i besättningen. Fyra var anmälda som singlehanded. Bra att det kommer till start, men tråkigt att det saknas besättningar.

De få som kom till start fick en riktigt trevlig segling, vilket jag tror de flesta skriver under på. Jag tycker själv det var en riktigt kul segling med skönt väder och där man fick jobba hela tiden. Vi seglade naturligtvis med spinnaker vilket knappast var nån fördel. Det blev ju knappt 3 distans med spinnaker av banans 15.

Vi startade som ofta på Fågelöfjärden. Där blev det först en bidevindsbog ut mot pricken knytnäven och sedan mer halvvind/slör/läns upp mot Pipskär.
Det blåste på ganska friskt men spinnakern kom upp utan problem och vi valde att gå utanför Stenskär och där gippa upp mot Pipskär. Mest för att slippa risken med att trängas med de andra i de smala passagerna vid Hasselö. Nackdelen blev lite längre väg och att vi sedan hade babord när vi mötte de andra. Vi hade en tät kamp med Dehler 29orna Gryffindor med Anders Karlsson och Funny med Christer Björk. Båda singlehanded utan spinnaker. Dessutom var Lady Helmsman Ladybird med Helene Kristiansson vid i den gruppen.
Vid Pipskär blev det riktigt tajt där Ladybird kom för styrbord och Funny passerade just framför oss och hamnade på insidan vid ön. Med spinnaker uppe, 8-9 meters vind och lite ovan besättning blev det som sagt lite tajt. Det var några decimeter mellan båtarna och vi höll över sju knop. Allt löste sig och vi kom runt Pipskär med Funny ett par båtlångder framför. Ladybird just i lä, och Gryffindor som lyckades smita in hamnade just i lovart. Men vi fick fart på Tango och lyckades pressa Gryffindar till att släppa oss, och vi hängde på Funny.

Vinden på fjärden utanför Grönsö var väldigt vridande och byig, och vi hade redan innan start talat om att hålla oss ifrån Grönsö om det gick. Vi höll den planen men fick göra ett litet slag vid stenarna Slaktbassa. Inte helt bra. Vi fortsatte ner längs Lisölandet och slog sedan upp mot södra udden på Grönsö. Ladybird och Gryffindor hamnade på efterkälken och Funny gick ifrån en del, men inte så mycket. Vi valde sendan att slå västerut just innan det lite lömska Grönsögrund för att om möjligt få lite sjölä.

Jag tycker att vi gick riktigt bra på kryssen trots vindstyrkan. Känns som vi på senare år blivit bättre på att få till trimmet just i de lite friskare vindarna. Jag tror vi har varit lite för försiktiga med att ta hem i tamparna tidigare. Seglen är ju trots allt 20 år och behöver tajtas hem i alla ledder för att planas ut.

Efter rundningen av Korsholmen följde en halvvindsbog bort mot Djupgrund där det sedan blev en kryss ner mot pricken knytnäven på vår lite sämre bog. Vi går bättre med vinden in från styrbord och lite sämre med vinden in från babord. Troligen för att kölen sitter snett. Funny tog sig ner till den röda pricken utan att slå, medan alla vi andra fick slå för att nå pricken, men mot de bakomvarande höll vi bra. Omega 34 Together rundade Djupgrund nån båtlängd bakom oss och fick slå direkt för att komma bort från våran skitvind. När vi nere vid Knytnäven slog passerade de nån meter framför oss.

När vi sedan föll av mot målet och det blev runt 60 graders vind så tappade vi mer mot de andra. Där är vår svaga sida.

Vi slutar trea i klassen bakom vinnande Together och tvåan Funny. Och fyra totalt där Tiki Minos, Arcona 340 från andra gruppen smiter in före oss. Placeringsmässigt okej. Inte mycket att göra tror jag. Vi är mycket nöjda med vår segling. Bra manövrar. Flyt på spinnakerseglingen och riktigt bra fart och känsla på kryssen. Vi seglade runt banan med en snittfart på 6,1 knop. Arcona 340 Tiki Minos seglade runt på 2 timmar och en snittfart på strax över sju knop. Men det räcker inte för banrekordet som innehas av Kalle Hultman som för ett antal år sedan seglade med Aspect 40 på 1 timme och 55 minuter.

På Tango seglade förutom jag öven Jim Qvarnström, Eva Simonsson och Tobias Lindahl.

Resultat >>>

Framtida race i området:
12 juni – Onsdagssegling i Trosa
10 augusti – Askö Runt vid Fifång, Södertälje BS
31 augusti – Arkö Runt Oxelösund
7 september – Hostseglingen (Double handed) Trosa

Det här inlägget postades i Express, Kappsegling, Sörmland, Tango, Trosa Båtklubb. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.