Båtkoll i Trosa hamn 20240620

Solsken, 16 grader varmt och en svag västlig vind på morgonen i Trosa. Det blir nog en varm dag idag. Bra seglarväder. Synd att jag jobbar… I hamnen idag, 15 båtar med mast varav åtta med utländsk flagg. Motorbåtsåkarna har nu också börjat vakna till liv och det var fler motorbåtar än tidigare.

Idag var det förhållandevis många ”små” båtar i hamnen. Birdie 24 är kanske en av de minsta som kommer att synas här. 7,36 meter mäter den från för till akter. Birdie 24 är ritad av Harry Becker 1974. Prototypen lär ha byggts här i Trosa, och allt började med att bröderna Jack och Erkki Eggel gick till just Harry Becker för att beställa en båt.

Och när vi ändå är inne på Birdie-båtar så har vi också en Birdie 32. Även här var Jack Eggel inblandad. Jan Becker hade inför halvtonnar-SM en ny båt på ritbordet. Jack Eggel fick använda pluggen och byggde ett eget skrov där han höjde friborden lite och snickrade till ett eget däck och överbyggnad. Den båten blev Birdie 31, eller Birdie 32 som den senare hette när den såldes. Jack Eggel blev sedan trea på Gotland Runt 1980 med sin ”Jackpot”. Varken Eggel eller Becker tog sig dock till VM.

Här är en annan halvtonnare med några fler år på nacken. Ballad, design Rolf Magnusson 1971. Och Balladen har ju sitt ursprung i Joker som kom 1968.

Här är ytterligare en lite mindre båt. Allegro 27, Lars-Olof Norlin 1967.

Sedan har vi ett par för mig okända båtmodeller. Båda med tysk flagga, tror jag. Först denna röda båt. Ser ut som det kan vara ett stålskrov. Runt 30 fot.

Och så denna udda skapelse. 60-tal?

Det här inlägget postades i Båtar, Sörmland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.