Gotland Runt 2024 | Inför start. Doublehanded

Nu är det dags för en koll på klassen SRS Double handed. 30 båtar just nu, och jag har luskat ut att det blir en klass här. SRS ser ut att bli tre glasser och ORCi två klasser. Gissar att startlistorna dyker upp på gotlandrunt.se under dagen.

Först lite väder. De olika prognosermodellarna har ju spretat lite hit och dit, och gör det fortfarande en del. Vädret blir ostadigt och det kan bli rätt blåsigt stundtals. Och en hel del regn under måndagsdygnet. På söndag utanför Sandhamn vid start ser det ut att bli vind kring syd och rätt måttliga 3-5 m/s. Men under eftermiddagen slår det troligen om till ostligt och ökar. Upp mot 7-8 m/s. Natten mot måndag ost 10-15 m/s i höjd med Gotska Sandön. Måndag morgon ser det ut att bli västliga vindar runt 7-10 m/s, och då kollar jag i höjd med Fårö. Sedan längre söder ut och mot måndagkvällen ser vinden ut att hamna på sydväst runt 5-7 m/s. På tisdagen väst om Gotland SV 10-15 m/s. Det handlar om ett lågtryck som ser ut att komma upp söderifrån och passera rakt upp över Gotland. Sedan på tisdag onsdag passerar kallfronter söderut över området. Tror det gäller att ha lite flyt med vindarna här, och framförallt behöver navigatörer/strateger vara vakna på vindprognoserna.

Tillbaka till doublehandedklassen. 30 båtar som sagt och det finns väl ett tio-tal som kan utmana om segern. Spridningen i SRS är stor mellan de snabbaste och långsammaste, och det kan ju ha en avgörande betydelse i när vindarna kommer att ändras så mycket som det ser ut. Sinergia 41 Krasotka med SRS 1.143 och IW 31 Ilona Tuulikki med SRS 0,874 lär inte se varandra mer än just i starten. 16 minuter i timmen skiljer det.

En båt som jag tror kommer att trivas i de lite friskare öppna vindarna i början, och från Hoburgen är SunFast 3600 Groovie. De går också hyggligt med vinden i näbben så jag håller Groovie som knapp favorit.
Strax bakom jagar Figaro 3 Tutalör! där rutinerade Anna Drougge och Martin Angsell seglar ombord. De har vunnit förr och klarar tufft väder. Och båten vann ju förra året, då med Christian Harding och Joakim Hoppe.
Sedan har vi en fins JPK 10.30 med namn AlmaVida som seglas av Jens Krogell och Nea Raahenmaa. Trea 2022 så de lär hänga med i toppen är jag säker på.

Andra som kan utmana är Xp 33 Tärna med Johan Söderström och Alex Ekberg. De hade bra fart på 2star tidigare i år och trivs bra på öppna bogar, och kryssar kanske bättre än några av ovanstående.

First 40.7 Naomi brukar alltid hålla sig högt upp i listorna, men det gäller att de hittar rätt på den eventuella kryssen mellan Östergarn och Hoburgen där de måste rycka ifrån undanvindsbåtarna. Några andra att hålla ögonen på är två Arcona 380, Mapani och Anemon II och så Albin Nova Team Mobline. För Team Mobline är det väl ett minus om det blir mycket halvvindskör. Kryss och läns vill de nog ha.

Och så lär jag ha lite extra koll på Sörmländska deltagare. I double handed-klassen seglar Bavaria 38 Match Mathilda för Eskilstunaklubben SS Svearna. Jag räknar inte med att de jagar pallplats, men topp-tio ska de kunna nå.

Så, Groovie – Tutalör – AlmaVida är min topp-3 i doublehanded.

Det här inlägget postades i Båtar, Kappsegling, Stockholm och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.