Gotland Runt 2024 | Inför start. ORCi

Då tar jag och skriver några rader om ORCi-klasserna. 2 klasser ser det ut att vara med 17 båtar i varje. Jag har dock inte sett nån startlistan, men med lite detektivarbete så har jag en egen startlistan här. Jag hoppas den stämmer.

När det gäller vädret så ser det alltjämt lite knepigt ut. Gissar att många besättningsmedlemmar med ansvar för väder just nu kollar alla tänkbara kartor, filer och prognoser. Ett lågtryck kommer att passera rakt över banområdet natten till måndag. Motvind på ena sidan, medvind på andra så att säga…

ORCi-klasserna innehåller ju en hel del duktiga seglare. Känns inte helt lätt att plocka ut några tänkbara vinnare här. Och speciellt i ORCi A där det är flera båtar som jag inte har så mycket resultat på.

I ORCi B, de ”mindre” båtarna finns ju First 36.7 Team Pro 4 you som alltid är med i toppen. Men seglar och tränar man som de så ger det naturligtvis resultat. Förra året tog de hem totalsegern. Team Pro4u är naturligtvis en av favoriterna. Men de lär få slita hårt. Tre X-41:or startar också här. Alla är möjliga vinnare. Förra årets klass-segrare Magic Mix har inte varit sämre än sexa sedan 2018. Och det finns gott om rutin ombord.
X-41 Oxygen blev tvåa förra året, visserligen var det inte många i mål, men de var med högt upp under hela racet. Även de brukar hålla till högt upp, inte sämre än åtta de senaste tre racen.
Men sedan har vi tyska X-41 Imagine. De ledde 2019 innan de bröt, och 2022 blev de fyra. Jag sätter dock en krona på att Magic Mix blir bästa X-41 och tar en topp-placering.

En annan X-båt är danska X-one, en X4.3 ska nog också räknas som en av favoriterna här. X-yachts CEO Kræn Nielsen seglar båten och ombord dina bland annat Ocean race-navigatören Aksel Magdahl. Det är den största båten i klassen, vilket nog inte är nån nackdel i de väntande vindarna.

Men det finns nog fler som man bör hålla ett öga på. 50-års-firande One Off-båten Walenna II lär ju trivas i lite tuffare väder. De var en av få som tog sig i mål förra året.

En annan att hålla koll på är Italia 9.98 Madonna som går bättre och bättre. Men jag tror de får svårt här.

Jag tror pallen intas av First 36.7 Team Pro4u, X4.3 X-one, X-41 Magic Mix.

I ORCi A, de större båtarna har jag ännu svårare att ta ut vinnare, eller i alla fall pallen. Om jag ser till min statistik sö bör Elliott 44 Matador vara favorit, och jag står nog fast vid det. Sedan är det ju svårt. Swan 45 Katima kanske, tysk båt med Tim Kröger ombord. Tim som seglat Ocean race och Americas Cup en gång i tiden. Katima femma på ORCi-VM förra året.
Finska Xp 44 Xtra Staerk brukar hänga med bra. Ombord finns Michael Wahlroos som tidigare seglat mycket Farr 30. Förra året seglade han flerskrov och nyligen har han varit över i USA och seglad med Blur. Kanske kan det vara en kandidat för pallen.
JPK 1180 Garm med Per Roman ska man nog inte räkna bord. De vann väl IRC-EM förra året och seglar även hem pallplatser i klassen J/70 då och då. Ombord finns bland annat Tore Lewander.

Ytterligare en tysk båt är Knierim 49 Desna. Sexa på VM förra året och med dansken Jesper Radich ombord. Förutom Elliott 44 Matador placerar jag in de två tyska båtarna Swan 45 Katima och Knierim 49 Denna också.

Jag har dock en egen favoritbåt i klassen, som jag dock tror får det tufft. Det är den danska HH 42 Quinta Light. Det är en av de kortaste i klassen, men bara fem har högre mättal. Drygt 40 fot lång, över 4 meter bred. 3,7 m djup och väger endast 4,2 ton. Det kan bli fint efter Hoburgen om det blir slör till Sandhamn. Men på vägen söderut blir det väldigt tufft.

Här är en video på en annan HH42 för några år sedan. Det ser rätt blött ut att segla den om det blåser på lite :-)

Det här inlägget postades i Kappsegling, Stockholm och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.