Slutseglat med Hempels Hard Racing

hard-kopparbaserad-bottenfarg-hempel-hard-racing-copper-25-liter-white-moory-1På Tango har jag under flera år använt Hempels Hard Racing Copper. En färg som funkar hyggligt att hålla ren. Den blir dock inte så slät och fin som jag kan önska. Men nu är det slutmålet med den färgen.

Från och med 6 januari 2025 får den inte lägre säljas, och från början på juli 2025 är det stopp för användning. Det kom väl inte som nån överraskning direkt. Jag har ju testat andra färger på rodret under några år för att hitta nått annat som funkar. Men det är knepigt.

Kombinationen en färg som är lätt att hålla ren, lätt att få bra yta och lättarbetad verkar vara svår att hitta.

De gamla färger som finns och som fortfarande är tillåtna blir ju inte släta. De kallas för hårda, men blir ändå porösa i vattnet. De nya färger som finns är det ett stort arbete att få på.

Jag har ju testat Hempels Hempaspeed på rodret under några säsonger. Och får man till den så är det väldigt lätt att hålla ren. och hyggligt slät. Men den går ju knappt att måla på våren. Det är för kallt. Och det är väldigt noga med fuktighet och tidsintervall mellan målningarna. Och så står det i instruktionerna att man inte får slipa färgen. Det innebär ju att man måste lägga på den så att den blir så slät som möjligt. Och då bör man nog använda planstrykare. Men det är ju ingen som vet vad det är längre ;-)

Kanske får jag ägna vintern åt att ta bort den gamla färgen. Och bara det är ju en vetenskap då man måste ta hand om allt som tas bort. Sedan när jag ändå gör det borde jag fixa kölen och kölskarven som börjar bli lite dålig.

Sedan hoppas vi på en varm och torr vår så det går att få på primer och bottenfärg snabbt och smidigt.

 

Det här inlägget postades i Båtar, Kappsegling, Segling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.