Bottentvätt och onsdagssegling

tango_240807I går onsdag var det dags för den årliga bottentvätten. Den riktiga tvätten när båten lyfts upp på plan och botten tvättas av ordentligt. Hela botten var ordentligt grön, och på köl och roder en del havstulpaner.
Det positiva var att rodret, målat med Hempels Hempaspeed var otroligt lätt att få rent. I princip spolade vi bara med vattenslangen och skiten rann av. Några snäckor hade fått fäste, men de var bara att peta på med fingret så för de av och lämnade inga spår efter sig. Och i år sitter färgen kvar på rodret. Återstår att se om det gör det efter vintern också.

Och tack till Janne Lindmark som lyfte båten så vi kunde tvätta ordentligt.

På kvällen var det sedan dags för höstsäsongens första onsdagssegling. Som vanligt var det en Albin 78, en Express och en X-35 med lite tunna besättningar på startlinjen. Det verkar hopplöst att få ut några fler seglare på banan. Trist! Dagen till ära hade vi en startbåt på plats. Detta beror mest på att vi blivit ”påtvingade” en grupp medlemmar som ska utföra arbetsplikt i sektionen, och då får vi hitta på lite uppdrag så de får nått att göra. Känns ju lite ”overkill” med en Targa 31 på startlinjen för en onsdagssegling med tre båtar.

Men precis som tidigare i år blev det en fantastisk kväll, även om vi inte vann. Men vi var glada ändå :-)
Det blåste till en början runt fem meter och det blev en fin bidevindsbog ut från start mot pricken Naggen där vi föll av norrut mot pricken Doftskärsgrund. Har var det meningen att vi skulle köra spinnaker, men det blev inte bättre än att det blev knut på den och jag valde att ta ner och reda ut trasslet. Sedan var det ingen idé att hissa igen.

X-35an drog iväg och den lilla Albin 78 jagade lite väl nära bakom oss.
Efter den röda pricken blev det kryss söderut mot Svarthälls fyr. En riktigt skön och behaglig kryss. Inga större vindvrid utan det var bara för rorsman att hålla fart i båten, vilket gick riktigt bra. Vi gick i från Albin 78 mer än väntat och det kändes riktigt bra.
Efter Svarthäll skulle spinnakern upp igen, men det var lite väl brant. Vi valde snabbt att ta en liten överbåge och snart så var det dags att hissa. Vinden avtog också lite vilket gjorde det enklare att köra brant. Tyvärr minskade vinden ytterligare och jag tror att det var lite till nackdel för oss mindre båtar.

X-35 Sedna med Tobbe Blomberg och ordförande Bengt tog segen med 15 sekunder före oss. Med spinnakertrasslet och avtagande vind kan jag leva med det. Vi gjorde åter ett bra race.
Albin 78 Susanna med Janne och Hasse fick nöja sig med tredjeplatsen. Jag tror dock de hade problem med spinnakerfallet då de var sena att få upp seglet på slutet. De gick också in till mastkranen efter seglingen.

På lördag är det Askö Runt och Tango väljer att avstå det i år. Hoppas det kommer in lite anmälningar på slutet då jag såg att det var lite tunt tidigare.

Det här inlägget postades i Express, Kappsegling, Sörmland, Tango, Trosa Båtklubb. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.