Daiquiri söker ny husse

Daiquiri_lidingörunt

Många känner kanske igen namnet från någon bar eller drinklista. Det härstammar dock från en fiskeby på Kuba, där den klassiska romcocktailen uppfanns 1896 av den amerikanske ingenjören Jenning Cox som då bodde på ön. När den amerikanska flottan 1898 landsteg i Daiquiri för att fördriva spanjorerna, bjöd ingenjör Cox amiralen Lucios Johnson på sin romdrink. Det ledde till att amiralen lastade sin fregatt full med cubarom och rörsocker, seglade hem och introducerade Daiquiri på pubarna i Washington. Men det är en helt annan historia.

SWE 28 Daiquiri är det första exemplaret av den varvsbyggda racingversionen av Beason/Compis 36. Båten sjösattes inför Gotland Runt 1983, året efter att ”Windile”, ett one-off bygge baserat på samma skrov vunnit racet 17 timmar(!) före nästa båt. 1983 vann Daiquiri Scandicap-klassen, låt vara bara 5 timmar före nästa båt.

Daiquiri´s framgångar har fortsatt under hennes drygt 40-åriga historia, under 90-talet med Sundsvall som hemmahamn och seglad av bröderna Anders och Jan Liljequist, som dock missade ”sin” Gotland-Runt seger efter att ha seglat av storbommen.

Daiquiri_GRstart1994 knäckte bröderna istället den legendariske bankdirektören H Salen´s 72 år gamla Alnön-Runt rekord. Då hade tjugomiljonersbåten ”Big T” två gånger seglats upp till Sundsvall för att spräcka rekordet, men då räckte vindarna inte till.

Som mest loggade Daiquiri under rekordseglingen 11,66 knop, eftersom bröderna Liljequist antagligen inte kände till att en deplacerande båt inte kan segla fortare i knop än skrovets vattenlinjelängd i meter.

Sommaren före sekelskiftet seglade bröderna ner Daiquiri till Södertälje tillsammans med Gunnar Frostell, hennes nya ägare. Gunnars första Gotland Runt 2004 såg länge lovande ut men slutade med ett roderhaveri och Sjöassistans till Fårösund. De sockrade romdrinkar i kanderade glas som skepparen förberett inför målgången fick därmed en något beskare smak, när de istället fick tömmas tillsammans med de Gotska sjöräddarna.

Ett dussintal fullföljda Gotland Runt och ett flertal tio-i-topp placeringar har det hittills blivit för Daiquiri. En femte, en tredje och fyra andraplaceringar i klassen ORC2 blev det fram till 2017, som blev det hittills senaste året båten startade i det som sägs vara Världens största havskappsegling.

Det året hade Gunnar på grund av trasslande hjärta fått lämna över skepparmössan till meriterade Daiquiri-gasten Martin Jättner som (av ren artighet) också nöjde sig med en andraplats. 2016 blev sista gången Gunnar seglade båten, trots att han i optimistisk anda inför varje säsong de senaste 7 åren rustat och sjösatt henne. Om man inte räknar de hundratalet metrarna då,  mellan sjösättningskranen i Torpa och bryggplatsen i Pershagen. 

Men nu måste Gunnar hitta en ny hobby och Daiquiri måste få en ny husse. Gärna en seglingstokig och energisk slöjdlärare som inte duckar inför lite inredningsjobb eller ett tjugotal linor till de tio winscharna i sittbrunnen. En riktigt bra segelgarderob kan nog också falla i smaken.

Kontakt kan husse eller matte få via mail till gunnar@frostell.se

Daiquiri_deck

Daiquiri_kran

DaiquiriLandsort_pokal

DaiquiriArkö_pokal

Daiquiri_Sthlm

Daiquiri_fly

Det här inlägget postades i Båtar, Sörmland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.