Avmastning på en kvart

tango240925

I onsdags mastade vi av våra båtar. Vi hade bokat en tidig morgontid vid klubbens mastkran, 08.00-09.30. Men vi var där lite tidigare. Nattens regn hade upphört, men det blåste friskt från sydväst. 70 meter vid Landsort, men en bra vindriktning för avmastning. Det kan ju vara lite känsligt med starka vindar när man ska masta av eller på. Nu kom vinden i stort sett framifrån, så det funkade bra. När vi lyfter masten brukar vi låta förstaget sitta kvar vilket kan ge lite extra stadga och säkerhet. Vi är ju oftast bara två när vi mastar av.

Som vanligt flöt det dock på bra, och snabbt. Tror pappas båt tog 20 minuter, inklusive transporten från bryggan till mastkranen. Har man förberett maximalt så är det ju nästan bara att lyfta av masten.

När våra båtar kommer till mastkranen är alla trimtampar och fall losstagna. Akterstaget och undervanten lossade. Masten behöver bara stå med förstag och toppvant och då går avmattningen snabbt. Båda båtarna var tillbaka vid sina bryggplatser och masterna låg inpackade i mastskjulet innan klockan 09.00.

Till våren ska jag komma ihåg att spinnakeräfallet måste träs i igen då det ju åkte ur masten vid den sista nedtagningen på Sista Rycket.

På söndag är det dags för upptagning. Sedan är det sju månader till sjösättning….

Det här inlägget postades i Sörmland, Tango, Trosa Båtklubb. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.