Andraplats på Sista Rycket

Årets sista kappsegling är avklarad, och det blev en riktigt skön segling i varmt sensommarväder och med ganska måttliga vindar. Väderprognoserna innan start visade på en kallfrontspassage under dagen med vridande vind från nordväst till ost. Fronten var dock relativt svag så vindstyrkan såg ut att bli ganska lugn, 3-4 meter ungefär och lite moln fram på eftermiddagen.

För att slippa ragga en massa funktionärer så här sent på säsongen kör vi detta race enkelt utan start- och målbåt. Vi startar med individuell start och har en startpunkt vid en prick ute i skärgården.

Röda pricken vid Lindholmarna fick duga som start- och målpunkt.

Fyra tappra deltagare kom till start. Jag kan ju tycka att det borde vara fler när solen skiner, temperaturen når 20 grader och vinden är bekväm för de flesta.

Förutom Tango med mig, pappa och idag Olle Björkvall ombord deltog även X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg med besättning, single handed-seglaren Joakim Lindholm från Nyköping med sin X-332 Appli X och Peter Sagerstrand och Mia Turai med Comfortina 39 Bagheera.

IMG_3610Vi startade först, kl 10.30, i kraft av att vara långsammaste båt. Cirka 10 minuter efter följde de övriga. Vinden i starten var nordväst och ganska lätt, men det blåste i alla fall. Vi fick upp spinnakern och gled iväg i runt 3 knops fart.

IMG_0288Det blev en ganska långsam resa större delen av sträckan ut över Askö-fjärden. X-35 Sedna kom dock med en ryslig fart och var om oss redan innan vi passerat halvvägs ut till pricken vid Örudden. De måste ha haft bättre vind bakom oss.

IMG_3611Till en början var det läns och vi gjorde en gipp strax efter start. När vi kom längre ut vred vinden sakta mot norr och med fartvind blev det lite närmare halvvind i höjd med stranden på Askö.

IMG_3612Väl ute vid rundningen av röda pricken vid Örudden klockade vi Sedna till cirka 9 minuter före oss. De var alltså 22 minuter snabbare än oss på en dryg timmes segling. Vi var överkörda!

IMG_0289Men nu följde en ganska lång kryss, och där kan mycket hända. Vi förväntade oss att vinden skulle fortsätta att vrida mot nordost och därför blev det ett långt slag ut mot östra sidan på Askö-fjärden. Framför oss såg vi att Sedna föll kraftigt. Bara att köra på och möta vindvridet.

Vi slog närmare Duvskärshällarna, men inte allt för nära. Vi anade ju en fortsatt vridande vind så vi måste ha lite marginal att lova på.

IMG_0290Vi seglade på upp mot Torskklubben och vinden vred lite fram och tillbaka, men inga större vrid. Kanske ökade vinden lite. Sedna gick samma väg ända upp mot Fifångslandet, medan vi valde att slå ett slag upp mot Vattklubben. Lite för att just inte följa samma spår som Sedna. Vi slog dock tillbaka ganska snart och styrde upp mot Fifång.

IMG_0291När vi närmade oss Fifång såg vi Sedna som passerat Fyren på ön falla ordentligt på ett nordvästvrid. Okej…då blir det till att hålla sig nära Fifång för att ta det vridet. Och det tror jag gick bra, för det kom ett vänstervrid när vi låg nära Fifång. Efter vridet fortsatte vi längre österut denna gång. Nån gång ska väl ostvridet komma…

Sedna försvann norr om Fifång och vi jobbade på och tyckte det gick ganska bra. X-332 Apple X bakom oss kom inte närmare, vilket de borde göra i denna vind.

Vi passerade norr om Fifång och Sedna var så långt före att vi aldrig såg när det gick i mål vid Lindholmarna. I höjd med Svarthälls fyr hade vi med kursändring och vindvrid fått en vindriktning som tillät spinnakern att hissas igen. Det blev brant, men gick bra. Et tag i alla fall. Sedan vred det mot några grader och det var rätt knepigt att hålla kursen mot målpricken. Vi bestämde oss för att ta ner igen.

Precis när jag står vid masten för att lossa fallet kommer spinnakern nedflygande. Första tanken var att nån annan släppt fallet…sedan ropade jag, spinnafallet gick av…och så föll seglet i vattnet. Ett kort ögonblick tänkte jag också att det var seglat som gick i bitar. Men det hela berodde på en dålig knop. Jag knyter alltid fallet i spinnakertoppen, men ofta med en vanlig dubbelknut som går snabbare och tar mindre plats än en pålstek till exempel. Men uppenbarligen var denna knut dålig idag. Kanske hade den fastnat vid nån gissning och slitits upp. Spinnakern kom ner, och fallet var kvar där uppe. Som tur var så var det ju årets sista nedtagning. Jag har hela vintern på mig att trä i fallet igen. Vi gick i mål 13.23 och de andra tiderna kom in via SMS och jag knappade in dessa i mitt kalkylblad på ”paddan”. Sedna vann klart och vi blev tvåa. Apple X blev klart efter oss och Bagheera var ytterligare några minuter efter.

Noterbart är att vi slår Sedna från Örudden till mål med två minuter på beräknad tid. Och det känns ju riktigt bra.

Totalt sett en bra segling och även skön. Men nu är det slutseglat för i år.

Resultaten finns här >>>

Det här inlägget postades i Express, Kappsegling, Resultat, Sörmland, Tango, Trosa Båtklubb. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.