Hempaspeed-färgen sitter inte kvar

tango241007För två år sedan målade jag Hempaspeed på rodret för att testa färgen inför ett eventuellt byte på hela botten. Till en början såg det lovande ut. Den var mycket enkel att hålla ren, men fram mot hösten började lite av färgen att flagna längs vattenlinjen. Under vintern lossnade i princip all färg. Det var som att slita av en vinylfolie från rodret. Inför förra sommaren blev det ingen färg alls på rodret då det var för kallt för att måla innan sjösättning. Den sommaren körde vi med bara grundfärgen vilket funkade förvånansvärt bra. Bättre än många vanliga bottenfärger.

Till denna sommar valde jag att fixa till rodret. Det förvarades hemma under vintern och jag lagade oss spacklade upp skador. Slipade och målade primer och sedan Hempaspeed enligt alla instruktioner. Rätt temperatur, rätt luftfuktighet och rätt tidsintervall mellan målningarna.

Under sommaren har det funkat bra. Rodret har varit mycket lätt att hålla rent. Vid upptagning och bottentvätt i augusti spolade jag bara av rodret med en vanlig vattenslag och det blev rent. Några ”snäckor” hade häst nedtill, men dessa behövde jag bara peta lätt på så föll de av.

Vid upptagning i slutet på september var jag försiktig med högtryckstvätten, ändå släppte färgen på flera ställen. Hela rodret är fullt av blåsor där Hempaspeeden släppt från primern.

Det är ju tveksamt och jag vågar måla denna färg på hela botten med tanke på allt arbete som krävs. Och sedan kanske den lossnar efter ett tag…

Frågan är om det finns några andra alternativ. Hempels Hard Racing som jag har på botten nu slutar säljas 6 januari, men jag har köpt på mig för så det räcker för våren. Men sedan måste jag nog ha något annat. Men vad vet jag inte.

Ett annat problem med Hempaspeed är ju att man inte får slipa färgen efter målning. Det gör ju att det är svårt att ”laga” till exempel på köl och roder. En skada som måste spacklas och fixas måste sedan målas med primer och sedan Hempaspeed inom ett visst tidsintervall och hur gör man då om man inte kan slipa lagningen efter målning?

En lösning är ju att sluta segla…. För att ha båt i Trosas vatten utan bottenfärg är en omöjlighet. Utan färg är det tvätt en gång i veckan som gäller, och det blir dyrt om man som jag inte tycker om att bada.

Det här inlägget postades i Express, Sörmland, Tango, Trosa Båtklubb. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Hempaspeed-färgen sitter inte kvar

  1. Stefan K skriver:

    Gillar inte att kalla de som kämpar för vår miljö för ”miljömuppar”, men när dessa ställer till det för folk som försöker följa rekommendationer om miljövänliga alternativ som inte fungerar så blir det bara helfel. Båtägare blir färgtillverkares testpiloter och drabbas av en massa tungt arbete och kostnader.
    Och när det gäller specifikt produkter som innehåller en liten mängd koppar, som gör att invasiva havstulpaner väljer andra boplatser än båtskrov, så har det uppenbarligen ”gått troll” i detta flera gånger om.
    Cu är ett mineral som är nödvändigt för allt liv på jorden. Har fortfarande inte sett någon evidens på att kopparjoner i fritt vatten skulle vara en fara för miljön.
    Norrlandsälvarna vräker ut kopparjoner i Bottenviken, o det har dom alltid gjort.
    Precis som Kryssarklubben har konstaterat så är koppar inte problemet, det är lösningen på ett problem. Tyvärr inte på aluminiumbåtar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.