• ÅF Offshore Race | Frostell kör för vinst

Det är knappt två veckor kvar till starten på ÅF Offshore Race. Det är 225 anmälda just nu och många seglar för sörmländska klubbar. Dock ingen från Trosa i år.
Däremot är det några från Södertälje, bland annat Compis 363:an Daiquiri med Gunnar Frostell som ägare och rorsman. Jag tog ett litet snack med Gunnar på telefon, och det blev ett trevligt och ganska långt samtal båtar, mättal och Gotland Runt i skärgården. Jag fick också ett långt mail skrivet av Gunnar där han berättar en hel del om sin båt och förutsättningarna inför årets race.

I Daiquiris besättning ingår förutom Gunnar själv även Martin Dillman, Bosse Jättner, David Nilsson, Mikael Ruda och Krister Mellström.
Krister Mellström känner jag till sedan han under en period jobbade på Trosa Tryckeri där jag jobbar. Min bror Jesper har även seglat några race med Krister. Mikael Ruda seglade förra året på en Accent som ju lyckades vinna SRS-klassen på ÅF Offshore Race.

Daiquiri på Lidingö Runt 2009. Foto: Patrik Lorentzon

Redan för 29 år sedan vann Daiquiri scandicap-klassen på Gotland Runt. Det var dock många år innan den hamnade i Gunnars ägo vid Bränninge Strand i Södertälje.
Compis 363 är en racingversion av Beason 36/Compis 36 ritad av Berndt Andersson. Daiquiri hamnade under 90-talet uppe i Sundsvall där den kappseglades flitigt och bland annat knäckte legendariske bankdirektören H Sahléns 72 år gamla Alnör Runt-rekord. Innan hade för övrigt snabbseglaren Big-T försökt spräcka rekordet vid två tillfällen, men misslyckats. Även i Gunnars Frostells ägo har det blivit en del framgångar. Bland annat klasstvåa på Arkö Runt 2006 och klasseger året efter På Landsort Race blev det en andra plats 2009 efter ärkerivalen Vindile (Wasa 55 spec) och året där på var det samma duo i topp men då med Daiquiri i topp. Samma år, 2011 blev det en fin andra plats i klassen på Gotland Runt.

Gunnar får berätta själv om 2011 års Gotland Runt samt lite tankar inför årets race:

”Lite högmodigt kanske, men vilket är det naturliga målet för ett gäng som lyckats ta en andraplacering i Gotland Runt året innan? 2011 skulle det alltså ske – lets go for it! Micke Ruda, en av veteranerna ombord och då ordförande i Oaxens Båtklubb begärde dock ”time-out” för att vinna det knäppa vadet att man kan ta hem Gotland Runt i en aldrig kappseglad gammal Accent (SRS 1.04) vid namn Linnéa.
Efter en kanonstart lyckades Daiquiri vara första båt i klassen vid Alma. Tillsammans med en systerbåt och en Omega 36:a med väldigt stor akterrunda gick man loss och vid Gotska Sandön hade förföljarna försvunnit under horisonten akterut. Lyckan varade väl till någonstans mellan Östergarn och Hoburgen där tät-trion parkerade för att titta på kossorna inne vid land. I gryningen kom vinden – tillsammans med hela startfältet inklusive  tre Scampi och ovan nämnda Accent, med spinnakrar fyllda som kammen på fortplantningsfokuserade tuppar!
Där låg Daiquiri – fortfarande utan vind – likt en blinkande varningsskylt med texten ”Segla inte hit”! Det gjorde de inte heller. ”Våran” Micke vann med den omöjliga Accenten. Själva hade vi inget med tätstriden att göra. Att placeringslistan såg ut som en Lys-tabell sorterad från lägst till högst, var i alla fall en tröst.

Skam den som ger sig. Men Daiquiri är snarare en långdistanslöpare än en sprinter. Jämfört med moderna dragster-båtar accelererar hon dåligt. Det gör att besättningen möter nymodigheten att starta Gotland Runt inne på Strömmen med blandade känslor. Ingen har kännedom om hur man bäst tar sig igenom de många sunden, eller var man kan dra nytta av det från Mälaren utströmmande vattnet i denna av Havskappseglingsförbundet sanktionerade havskappsegling. Tid för träning finns inte heller. Men häftigt tycker man att det ska bli. Accenten är såld och Micke Ruda är tillbaka på Daiquiri, samtidigt som Martin Jättner – kanske vinnarskalle nr 1 bland alla vinnarskallar ombord – långseglar runt Norska kusten. Ändå behöver man inte ta miste på att detta är ett gäng som vill och kan ge järnet. ” Rönnerdahl är gammal, men han dansar ändå” (liknelsen avser endast båt och skeppare!) Detta är ett gäng som gillar att ha roligt tillsammans.
Att segla Gotland Runt är det roligaste man kan göra med brallorna på – fast det kan vara bra att ha en hink till hands.”

Daiquiri seglar SRS och startar någon gång på lördagen. Om det vill sig väl kommer Gunnar och hans besättning att lämna rapporter via Tangosailing.

Nu vet jag inte hur startgrupperna kommer att se ut, men några tänkbara motståndare är den heta La Dolce Vita, Finngulf 33:an med Per Lindstedt och X-332:an Net1 med Micke Ryking. Dessutom kan Oaxenbåten So Vain, Two Star 36 med Tom Thörnblom hamna i samma startgrupp. Det kan ju bli en intern kamp där mellan Thörnblom och Micke Ruda.

Att namnet Daiquiri är en drink känner väl många till. Den sägs ha skapats på Cuba när företaget The Daiquiri Mining skulle servera några viktiga affärsgäster. Det fanns dock bara rom och lime tillgängligt, och man blandade dessutom i sockerlag för att balansera limesmaken.

Det här inlägget postades i Kappsegling, Sörmland och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.