ÅFOR | Statistik

Siffror och statistik är kul, så här publicerar jag lite statistik från Årets Offshore Race.
Vi börjar med antalet startande som i år till slut 216. Förra året startade 261. -45 båtar eller -17% om man så vill. Till viss del kan det bero på att ORCi-VM seglas i Finland i augusti. 1989 var det för övrigt 467 startande totalt.
Minst två anmälda som var på plats i Stockholm startade inte. Två polska båtar.
Då kommer vi in på utlänningar och totalt startade i år 31 utländska båtar, tävlades för en utländsk klubb. Förra året var den siffran 58. -27 båtar eller -46%. Och det var inte bara de finska deltagarna som minskade. Räknar man bort finnarna så var det förra året 30 båtar mot i år bara 18.
Medellängd på deltagande båtar blev i år 12,16 meter. Det är en ökning med nästan en halv meter på de senaste fem åren.
Av de båtar som startade var det nio som bröt, 4,16% vilket är ganska lågt. Det var dock lägre 2010 då endast 3,36% bröt.

Vanligaste båttyperna var i år First 36.7 med sex båtar och Arcona 340 med lika många. Farr 30 fick i hop fem. Bara tre båttyper samlade fem eller fler vilket är den lägsta siffran hittills. Låt alla båtar med fem eller fler få egen klass. Då tror jag det kommer fler X-35, First 40.7, Arcona 400 och kanske till och med fler Scampi.

Totalt samlade ORCi 47 båtar mot 65 året innan. 1993 var de 218 startade i IMS, bara som en jämförelse.
SRS samlade 155 jämfört med förra årets 161, exclusive Classic-båtarna.
Classicbåtarna var i år 14 deltagare mot förra årets 17.

Det var lite siffror att fundera på.

Det här inlägget postades i Kappsegling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på ÅFOR | Statistik

  1. Team Styrbord skriver:

    Ett tydligt mål som ÅF har kommunicerat, är att det ska vara ca500 båtar som seglar runt Gotland.
    Med tanke på din statistik så borde vi få se en grym marknadsförings kampanj inför nästa års race…för att få fler deltagare.

    Åskådare var det gott om så uppenbarligen finns det ett bra publikt intresse för att följa segling inne i Stockholm.

    Men hur gör man för att få fler att segla?

    Lättare att vara med? -Det är inte speciellt svårt som det är idag. Informationen om säkerhetsutrustning är tydlig och lätttillgänglig.

    Mer familjevänligt, mer som ARC? Det är trotts allt en tävling, ARC är en eskadersegling där man kan anvämda motorn i fall det är stiltje. Det finns en tävlingsklass i ARC men den är inte störst.
    Men kanske en ren familjeklass, SFS (Svensk Familje Segling) lite som öppet spår. segla runt Gotland med båtar runt ikring sig.

    Billigare? Tyvärr så kommer nog segling aldrig att bli en billig sport, ett alternativ för att få ner kostnaderna är att i Famlijeklassen är att begränsa antalet segel till en rullgenua och en gennaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.