Idag tisdag tänker jag skriva några rader om SRS Doublehanded, och det blir bara ett inlägg idag. Tiden räcker inte till för mer.
Först har jag sett några förändringar i startlistorna. Dels Farr 40 IT Advisor som jag nämnde igår i klass SRS A, de har bytt till att segla ORCi och hamnar då i klass ORCi B.
Som jag ser har även en båt försvunnit från listorna och det är Farr 38 Pandion som även den var uppsatt i klass SRS A.
Några rader om vädret då, innan jag går in på deltagarna i SRS DH.
Lågtrycken passerar norr om oss, över Norrland. Vindarna ser lite annorlunda ut jämfört med gårdagen. Det börjar med sydligt under söndagen, tre fyra meter inne vid start på dagen och ökande mot kvällen och längre ut mot havet. Det vrider sedan mer och mer mot väst. Under tisdag eftermiddag ser det ut att bli sydväst runt elva tolv meter. Kryss alltså för de som inte redan passerat Hoburgen. Sedan blir det mer västligt och på onsdag ser det ut att bli nordvind. Då får ”småbåtarna” kryssa mot Sandhamn. De flesta prognoskartor jag kollar på visar ungefär lika. Några visar dock på mer vind, speciellt på måndagen med upp mot 15 m/s.
35 båtar är uppsatta i Doublehand vilket är en bra siffra, men 2013 var det 36 doublehand-seglare.
Att köra doublehanded på ÅF Offshore Race är tufft, tuffare än på Seapilot2star där det seglas i etapper med paus på nätterna, även om det ibland blir korta pauser. Här måste man köra hela tiden och det krävs att båda seglarna ombord är kunniga och skärpta. På en större besättning har man alltid plats för några ”passagerare”.
Noterbart är också att det är fler utländska båtar som hittat in i doublehanded. Två finska, två polska och en österrikare finns i startlistan. De finska båtarna har jag hygglig koll på, men polackerna och österrikaren har jag ingen koll alls på.
Det ska också tilläggas att det är större spann mellan snabbaste och långsammaste båt i SRS DH än i andra klasser. Det gör ju att vindarna kan ha större betydelse. J/121 Jolene kanske hinner i mål innan nordvinden kommer på onsdagen, och den lilla Birdie 24 Khadine kan då få kryssa en lång bit.
Varken Khadine eller Jolene tillhör dock mina topp-favoriter.
En båt som vi ofta ser i topp på Seapilot2star är Eloge 38 Nirvana, med Bo Djerf och Lennart Jacobsson. De startar nu för första gången på ÅFOR och det ska bli intressant. Om vi litar på väderprognoserna så är det väl knappast en nackdel med lite friskare halvvindar och kryss. Båten är nästan 12 meter lång och seglar på ett SRS-tal av 0,999, ungefär som Farr 31 och A31. Nirvana är en av mina favoriter, men det är tuffare på ÅFOR än Seapilot.
Södertälje-båten Sun Fast 3600 Groovie blev ”bara” åtta förra året, men det var efter en hel del strul med haverier. Etta och tvåa är resultaten åren innan, och på Seapilot2star håller Groovie alltid till i topp. Martin Dubois och Karl Ljungstedt har nog heller inget mot vindprognosen med mycket halvvindar. Jag tror de vinner om båt och segel håller.
J/122 Joule från Västerås med Mikael Söder och Marcus Österberg bör även den vara med högt upp. DNF förra året, men bra resultat tidigare och på årets Seapilot2star tog de hem en säker klass-seger.
De nyss nämnda tre båtarna är enligt mig i en liten klass för sig, men marginalerna kan vara små i segling och bakom jagar ett helt koppel av hungriga seglare som lär vara på hugget om möjligheterna ges.
Nya Beneteau Figaro 3 Tutalör! hade det lite tufft på Seapilot, men ny båt och kanske inte de bästa förutsättningarna. De bröt på sista etappen. Nu har det gått några veckor ytterligare och vädret bör passa båten bra, och besättningen har visat förr att de kan segla så jag tror Tutalör! hänger med högt upp i resultatlistan.
Albin Nova Team Mobline med Nadine Kugel och Pär Lindforss brukar också vara med högt upp. Men friska halvvindar är kanske inte båtens starka sida. Topp-tio bör de ändå fixa. Det finns gott om rutin ombord och är det nån som vet hur man får fart på en Nova så är det väl Pär.
Bakom jagar ytterligare en båt med delvis kvinnlig besättning. Farr 31 Sarah med Janne Orest har tagit med sig rutinerade Anna Drougge. Anna slutade för övrigt fyra förra året i DH-klassen, medan Orest seglade i SRS B där det blev en femte plats av 53 startande.
Jag gissar att de gärna skulle vilja se lite mer kryss och mer lätta vindar, men även en frisk slör kan väl passa fint. Men inte friska halvvindar.
En tredje båt med delvis kvinnlig besättning är Prima 38 White Knuckles med Fredrik Siljelöf och Elin Sikell Lundin. Jag underskattar ofta White Knuckles, så nu tar jag med dem som en trolig topp-kandidat. De har två femteplatser sedan tidigare och när de bröt förra året låg de med högt upp, och lite friskare vindar gör nog inget.
Sedan får vi heller inte glömma bort Elan 37 SolidSport med Johan Lundqvist. Vem han har med sig ombord framgår inte av båtsidan, ännu, och det kan naturligtvis spela en viss roll. Jag räknar dock med att SolidSport håller sig bland de tio främsta. Ett lite tips är också att SolidSport planerar att sända live från båten under hela racet.
Det var mina främsta favoriter i doublehanded-klassen, men kanske bör jag nämna även Pogo 8.50 Pogong med far och son Svahn som med lite flyt säkert kan blanda sig i kampen om topp-tio. Och det finns säkert fler, Blueprint, SAM76 och Tärna till exempel, och så en liten varning för polackerna och österrikaren som jag inte har koll på.
Ja, det finns ju ytterligare några sörmländska båtar jag vill kommentera, eftersom jag vet att Tangosailing har en hel del sörmländska följare.
Två mälar-båtar, Bavaria 38 Match Mathilda och Dehler 38 Yoda, båda från Eskilstunaklubben SS Svearna. Båda brukar hänga med bra och jag räknar med att de är med nånstans runt plats tio till tretton.
Nyköpingsbåten No Limit, en First 40.7 med Peter Wiklund brukar ha det lite tyngre, så här räknar jag inte med nån högre placering, runt 20-25 kanske.
Vinnarkandidater:
Eloge 38 Nirvana
J/122 Joule
Sun Fast 3600 Grovie
Några utmanare:
Beneteau Figaro 3 Tutalör!
Nova Team Mobline
Farr 31 Sarah
Prima 38 White Knuckles
Elan 37 Solid Sport
Långt ifrån:
X-37 2B