Onsdag morgon och 22 båtar är i mål av de 180, ungefär, startande. Det är fortfarande en båt kvar på banan. Tappert kämpande First 40.7 MagniPro No Limit. De rapporterade i går om sina problem utanför östra Gotland. Första natten skörade de Genua, men väntade till morgonen med att byta försegel då de bedömde att riskerna var för stora att gå fram och jobba på fördäck i mörker, blåst och hög sjö. Andra natten upptäckte de stora mängder vatten i båten som de efter ett tag så gång från ankarluckan i fören. Sjöräddningen kontaktades, men behövde aldrig rycka ut. Problemet avhjälptes efter ett par timmar.
Nu på onsdag morgon har MagniPro No Limit passerat utanför Visby och de kan komma i hamn lagom till regattafesten ikväll.
Naturligtvis avgjordes denna tävling när jag var på jobbet, och på jobbet är jag nästan avskärmad från omvärlden så jag kunde inte skriva något.
25-meterskatamaranen Allegra var ju som väntar i mål redan i måndags medan övriga fick slita ett dygn till i blötan.
Solen har dock lyst över tävlingen en stor del av de sista dagarna, så det har säkert varit rätt fin segling stundtals.
På tisdagsförmiddag gick första kölbåt i mål vid Skanskobb utanför Sandhamn. Farr 400 Wetjobb hade ett tag chansen även på en topp-placering på beräknad tid, men ett stort strul sista natten stoppade det.
I höjd med Gotska Sandön i natten snodde sig spinnakern. I samband med att trasslet reddes ut fick de en ofrivillig gipp, och där knäcktes storbommen. Sedan var det svårt att föra storseglet så stormästaren, trysail fick hissas i stället.
Strax efter lunch gick vinnaren i mål, First 36.7 Team Pro4u. Det rutinerade och framgångsrika gänget ledde i stort sett tävlingen hela varvet runt.
I de olika klasserna blev resultaten enligt följande:
I Classic-klassen avbröt alla första natten och ingen kom i mål.
I double handed blir det fem båtar i mål när MagniPro No Limit kommit in i eftermiddag. Segrare blev Christian Harding och Joakim Hoppe i Figaro 3 Tutalör! J/121 Jolene blev till slut tvåa drygt en timme efter.
ORCi A. Där kom fyra båtar i mål och det slutade med dubbelt X-41 genom Magic Mix och Oxygen.
Även i ORCi B är det fyra båtar i mål, och där vinner planenligt Team Pro4you. Över sju timmar blev segermarginalen till den gamla IOR-båten Walenna II.
SRS A. Fem båtar fullföljde racet och Farr 400 Wetjob tog här segern före Dehler 45 Solong som seglade en stor del av racet med trysail då fått revor i storseglet.
I SRS B blev det två båtar i mål med X-362 Valkyria som segrare före Dehler 34C RobRox.
Och så SRS C där endast Linjett 33 Alapocas tog sig i mål av nästan 50 startande.
Runt 160 båtar bröt, 87%. Jag antar att det är ett rekord. Jag har resultat från 80-talet. Men vad som hände innan dess har jag inte koll på. Flera deltagit länge säger att detta var ett av de tuffaste Gotland Runt någonsin.
Jag själv var med 1990, och 1993. Då var det tufft. Men jag var ju inte md själv i år, så jag kan inte jämföra. Vi bröt både -90 och -93. 1990 bröt vi i stort sett på grund av orutin med båten. Hade vi varit mer vana vid den båten hade vi nog valt att köra vidare.
1993 fick vi haveri med storseglet och vi såg just då inget annat val än att vända.
Under årets race har det varit ganska få allvarliga tillbud. Mycket beroende på att många valde att bryta tidigt när de insåg att det skulle bli tufft.
Så vitt jag vet inträffade ett roderhaveri. Farr 38 Pandion hade just brutit racet och vänt norrut när rodret gick av. Drivankare kastades i och sjöräddningen kontaktades. Besättningen togs upp av helikopter då sjöräddningen bedömde att de inte Kunde bogsera båten i den sjön som rådde just då. Båten togs dock om hand senare och både båt och besättning är i land. Besättningen är i land och mår bra. Kustbevakningen har vad jag förstår koll på båten som kommer att hämtas när vädret tillåter.
På måndagmorgon inträffade två masthaverier strax utanför Fårö. Först X-3/4-ton Xthyra där masten knäcktes på mitten. Inte helt ovanligt på den typen av båtar. Och sedan var det en av favoriterna, Scampin Boj Boj som blev av med sin mast. Kanske mer oväntat att en stabil Scampi-rigg knäcks på mitten. Men utan att ha varit på plats så gissar jag att det är vågorna och inte vinden som knäcker riggarna.
Båda dessa båtar tog sig in till Fårösund.
Nu har det ju varit ordentligt blåsigt tre år i rad. Statistiskt borde det ju då vara mindre risk för blåsväder nästa år
Men, statistiskt brukar det bli färre anmälningar till Gotland Runt åren efter ett blåsigt race. Så det är väl risk att deltagarantalet minskar ännu mer nästa år. Annars är det kanske just nästa år man ska anmäla sig om man vill köra ett Gotland Runt i lättare väder
Resultat och annat hittar ni på: www.gotlandrunt.se
Antar att du har reflekterat över betydelsen att alla visste redan innan start att det skulle blåsa satan så många bröt direkt vid Sandhamn eller aldrig startade.
Finns flera år där vinden ökat kraftigt när hela fältet redan är på väg runt Gotland och då hamnar i ett läge där det är svårare att bryta, med betydligt fler skador (tom. omkomna) på besättningar och båtar.
Visst var det så. Dessutom var ju prognosen sådan att det skulle blåsa hela vägen, flera dagar.
Det var definitivt vågorna som var den stora skillnaden mot 2019 då vindstyrkan var motsvarande samt det faktum att vinden skulle halka i sug i kulingstyrka GM hela racet. Respekt till de som kom runt och till de som tog beslutet att 12+ m/s är för mkt för att säkert ta sig runt. Båda visar på gott sjömanskap.