Då ska jag ta mig an double handed-klasserna. De mindre båtarna i klass B, 16 stycken och de större i klass A, 12 båtar. Gemensamt är att alla seglar med två personers besättning. Det här är längre och tuffare än SeaPilot 2star. Tävlingen börjar ju med 40 Nm skärgårdssegling. Då är det knappast läge för halva besättningen att gå ner och vila. Det är heller inga pit stop som på Seapilot 2star där tävlingen går i hamn ett par gånger med möjligheten att återhämta sig en del. Double hand-kappsegling handlar mycket om att planera och segla smart. Det gäller att orka hela vägen i mål. Rutin kan i den här klassen väga tungt.
Om vi börjar med de mindre båtarna i SRS DH B: En båt att se upp med, som trivs i friska undanvindar är oskarshamnsbåten Eländet, Dominant 95 med Sandor Moldovan. Att båten går bra på undanvind visade de på Seapilot 2star tidigare i år där de länge hade täten i racet, men när det blev mer förlig vind föll de ner i resultatlistan. En fin andra plats blev det dock till slut i klassen.
Norrlänningen Ulf Brändström har mycket rutin på att segla på liten besättning, och på havet. Båten, Pacer 27 är nog ännu mer beroende av undanvind än vad Dominant 95:an är. Och att segla 40 Nm genom skärgården först är nog inget som ger Brändström fördel. Tvärtom tror jag. Det ska till en ordentligt frisk undanvindsbog om Pacer 27 Paxton ska vinna tror jag. Men Paxton har nyligen fått en lite tyngre köl, vilket borge ge lite bättre kryssegenskaper.
En båt som är mer all round är Dehler 33 Dagmar med Team SydOst, Marcus Österberg och Mikael Söder. De har kört alla Watski 2star/SeaPilot 2star och ofta placerat sig högt upp.
2012 seglade de ÅFOR på två man, mot ”full crew” besättningar och slutade på sjätte plats av 65. Förra året blev det ”bara” en elfte plats i double handed-klassen. På sin hemsida skriver de inför årets race följande: ”Ostadigt och mycket vrid passar oss utmärkt eftersom vi är vana med Mälarens konstanta skiften dvs vi är redan ett steg närmare segern.” Och nog ser vindprognosen för tillfället ut att vara hämtad från Mälaren.
En av de båtar som jag tror mest på är förra årets segrare, Dynamic 3000 Cloud Nine med Johan Söderström. Vinst förra året som sagt och för nån månad sedan en fjärde plats på Seapilot 2star. Dynamic 3000 borde vara en bra all round-båt, men den har säkert sina fördelar i de lite lättare vindarna.
Sweline 36 Tess från Luleå med Stefan Johansson blev tvåa förra året. Mer än så känner jag faktist inte till om denna båt. Men den bör nog räknas med högt upp.
Som sörmlänning vill jag också nämna Södertäljebåten Groovie, en Sun Fast 3200 med Marin Dubois och Peter Lindström. Friska undanvindar är deras styrka, men jag håller dem inte som någon favorit. Och nu verkar de ha lite bekymmer också då skepparen Dubois skadat handen. Jag håller mina tummar för att de kommer till start.
Mina tre favoriter i SRS DH B är:
Dynamic 3000 Cloude Nine – Dehler 33 Cr Dagmar – Dominant 95 Eländet.
Går vi då över till se större båtarna i klass A så börjar vi direkt med en av huvudfavoriterna, Diva 39 Silverfågel med Pontus Brenter. Tillsammans med Brenter seglar för övrigt meriterade seglaren Anders Karén. Karén har toppat i både Express och J/80. Några inhopp har det även blivit i X-35-klassen och om jag minns rätt så vann han Gotland Runt för några år sedan med en Dufour 40. Förra året blev det en andraplats för Silverfågel och på Seapilot i våras tog de klass-segern och även en pallplats totalt. Silverfågel och Brenter har också vunnit Gotland Runt tidigare, 2009 tror jag det var.
En av de större båtarna är Dehler 39 Ithaka med Jan Orest och Oskar Hellbom. De blev visserligen ”bara” nia på Seapilot i våras, men på förra årets ÅFOR knep de en fjärdeplats. En pallplats är fullt möjlig. Orest har ju varit med ett tag och har en hel del rutin och fina placeringar genom åren.
Se också upp för segelmakaren Pär Lindforss som seglar Prima 38 Serendip tillsammans med sin bror Björn. 2008 vann de sin klass, då i IRC, och på Seapilot i år slutade de trea. På förra årets ÅFOR blev det dock en DNF. Bröderna Lindforss ser nog gärna att det blåser lite mer än vad de andra omnämnda besättningarna vill.
Ytterligare en båt som bör nämnas i sammanhanget är Norrköpingsbåten Joan, en J/105 med Joakim Langner. Joan brukar gå bra, och Langner jobbar SMHI så vindarna borde han ju ha koll på. Men blir det för mycket kryss trivs inte båten så bra. Undanvind är båtens starka sida.
I den här klassen seglar även en av sju X-35:or som kommer till start i årets ÅFOR. En annan X-35 är anmäld i ORCi och de fem övriga i SRS. Jag tror inte X-35 är den optimala double hand-båten. Men med måttliga vindar och mycket kryss så kan de placera sig hyggligt. Ingen favorit alltså.
Ska jag ta ut tre favoriter så blir det följande: Diva 39 Silverfågel – Dehler 39 Ithaka – Prima 38 Serendip.
Kolla gärna in mina egna deltagarlistor som innehåller mer info och fakta om seglarna här>>>
En verkligt noggrann och förklarande genomgång inför ÅFOR. Jag har också, likt inför Seapilot2srar försökt tippa utgången, se http://www.s73calluna.wordpress.com. Niklas du slog mig i tippningsmatchen förra gången. Nu tror jag att min känsla kommer slå ditt förnuft!